Substraten

Er zijn verschillende vormen van substraat te onderscheiden. Potgrond is daar een van. Potgrond is een mengsel van natuurlijke grondstoffen, waaraan onder andere meststoffen worden toegevoegd. De samenstelling is afgestemd op de plant en op de teeltomstandigheden.

Een andere substraatvorm is steenwol. Ook dit is een natuurproduct, dat wordt gemaakt vanuit basalt (gestolde lava). Kokos is een meer nieuwere variant, die in toenemende mate binnen de tuinbouw wordt toegepast. Kokos wordt ook gebruikt als toeslagstof voor de potgrondsubstraten.

Hernieuwbare grondstoffen die in ontwikkeling zijn, zijn houtvezel en boomschors. De productie van potgrond vindt voornamelijk plaats in Nederland. De belangrijkste grondstof is veen, dat weer te onderscheiden is in witveen en zwartveen. De substraten die de leden van de VPN aan de professionele tuinbouwsector en de hobbysector leveren, voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Die eisen zonder onder andere opgenomen in het RHP-keurmerk (www.rhp.nl).

In het schema hierboven is aangegeven wat de meest gebruikte grondstoffen zijn en wat de herkomst van deze materialen is. Naast veen zijn kokos en boomschors de belangrijkste grondstoffen voor het maken van potgrond.

© De VPN | Home - Disclaimer