Mens en natuur

Potgrond en andere substraatvormen worden gemaakt van natuurproduct. Voor de producenten is het belangrijk om bewust om te gaan met de natuur. Daarom vindt het afgraven van veengebieden op een verantwoorde wijze plaats. De veengronden worden na afgraving onder water gezet en daarmee teruggegeven aan de natuur. Veelal komt daar veel mooiere natuur voor in de plaats met meer diversiteit.

Veilig voedsel is een vereiste. Veensubstraat biedt de hoogste voedselveiligheid en het is volop beschikbaar, wat leidt tot een efficiënte omgang met grondstoffen. Binnen de teelt van groenten wordt doorgaans steenwol als substraat gebruikt. Dit is een veilig en duurzaam product met een minimale milieubelasting. Na gebruik wordt de steenwol bovendien gerecycled.

RPP

De VPN is mede-initiatiefnemer van het Responsibly Produced Peat-certificaat (RPP). Bij RPP vindt veenafgraving plaats onder strenge controle van overheden en milieuorganisaties. Alleen als aan alle afgesproken voorwaarden wordt voldaan, komen veengebieden in aanmerking voor certificering. Daarnaast werken de leden van de VPN serieus aan hernieuwbare grondstoffen, zoals kokos, houtvezel en boomschors. Hierdoor zal de tuinbouw in toekomst minder afhankelijk zijn van veen.

© De VPN | Home - Disclaimer